Er komen steeds meer technieken beschikbaar om een woning of gebouw te verduurzamen. Maar verduurzaming van vastgoed blijkt niet eenvoudig voor verhuurders. Huurders spelen een belangrijke rol. Hoe krijg je ze mee?
Zonnepanelen worden steeds efficiënter en windturbines steeds reusachtiger waardoor groene energie steeds voordeliger wordt. Ook isolatietechnologieën worden steeds ingenieuzer. De beschikbare techniek is allang geen bottleneck meer voor een snelle verduurzaming van Nederland.
Het Klimaatakkoord is helder
In 2050 moeten we maar liefst 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen van het aardgas hebben afgekoppeld. Dat betekent dat we moeten isoleren en de boel moeten aansluiten op duurzame warmte en elektriciteit.
En huurders willen! (maar het mag niks kosten)
Uit onderzoek door het kenniscentrum voor woningbouwverenigingen blijkt dat 94% van de huurders positief staat tegenover verduurzaming. Maar 80% geeft daarbij wel meteen aan dat niks mag extra’s kosten. Dit onderzoek is natuurlijk gedaan onder huurders van woningbouwcorporaties, maar bedrijven die een kantoor of bedrijfspand huren staan er niet heel anders in.
Hoe ga je daarmee om?
In de bestaande bouw spelen de zittende huurders een belangrijke rol in het verduurzamingproces. De overstap naar duurzame technieken kan ingrijpend zijn. Iets dat huurders terughoudend maakt. Praktijkervaringen rondom het implementeren van duurzame technieken in gebouwen zijn vaak divers. Er zijn zowel negatieve als positieve aspecten van verduurzamen. Wat zijn de struikelblokken? Een ding heb ik al vroeg geleerd: betrek de huurder.
Denk vanuit de huurder
Houdt de huurder jouw beoogde verduurzaming van een object tegen? Dan is dat waarschijnlijk omdat je ergens in het proces te weinig aandacht aan hebt gegeven:
- De sociale aspecten van verduurzamen. Het betrekken van de huurder is key. Onderdeel daarvan is dat je zorgt dat de huurder net zo goed op de hoogte is van alle opties en consequenties als jij. Dit is een absolute voorwaarde om ze in de meewerkstand te krijgen. En heb je met meerdere huurders te maken? Zorg dan dat de besluitvorming democratisch is.
- De technische aspecten van verduurzamen. Hoeveel ruimte snoept een zonneboiler, zonnepaneel, warmtepomp en isolatie af van de gebruiksruimte? Is dat te voorkomen of te compenseren?
- De financiële aspecten van verduurzamen. Als de huur omhoog moet, kun je dan garanderen dat de energiekosten dalen? Zorg dat je de huurder betrouwbare berekeningen kunt laten zien. Of geef een energielastengarantie af.
- De juridische aspecten van verduurzamen. Bij centrale duurzaamheidstechnieken, zoals bijvoorbeeld warmtenetten, stadsverwarming of het gezamenlijk plaatsen van zonnepanelen is goede juridisch basis nodig.
Het ís een trucje, maar houd het oprecht Omgaan met huurders is op zich een ‘trucje’ dat je als verhurende partij kunt leren. Maar je moet de huurders wel altijd open en oprecht tegemoet treden, zodat ze zich gehoord voelen. Mijn drive is om te voorkomen dat jouw energietransitie zoveel energie kost dat het de organisatie gaat beheersen.