Een optimaal afgestelde klimaatinstallatie bespaart je maandelijks geld én veel overbodige CO2 uitstoot. Bovendien neemt het comfort in je gebouw enorm toe. Maar in de praktijk blijkt het lastig om een nieuwe technische installatie precies te laten doen wat er bedacht was.
In mijn vorige blog over het optimaliseren van je huidige klimaatinstallatie deel 1 vergeleek ik technische installaties in gebouwen met de verbrandingsmotoren in auto’s. Want net als bij auto’s zijn de natuurkundige principes van dit soort technische installaties ongewijzigd. Maar net als bij auto’s zijn de nieuwere modellen veel efficiënter door het motormanagement. Maar let op: wat er op de tekentafel ligt, kan in de praktijk heel anders uitpakken.
Installeren van nieuwe installaties is andere expertise
Om nog even terug te komen op mijn vergelijking met auto’s: bij Formule 1 races is er een heel leger aan experts en technici betrokken om de bolide steeds beter te laten presteren. Van de tekentafel tot de praktijk. En weer terug. Het is een constante feed-back loop. Het effect als een schakel niet goed functioneert is in de F1 direct merkbaar. Door de toenemende complexiteit in het afstellen van de gebouwbeheerssystemen om de technische installatie optimaal te laten presteren wordt er heden veel meer van de experts en technici gevraagd dan 10 jaar geleden. Ook hier geldt van de tekentafel tot opleveren en instandhouden.
Gedachtegoed Commissioning
Het proces van uitdenken, ontwerpen en installeren van (klimaat)installaties is vergelijkbaar met de feed-back loop bij F1. Immers alle schakels moeten kloppen om een maximale energieprestatie te krijgen. Het begeleiden van dit proces bij klimaatinstallaties heet commissioning. Het doel is om tijdens de aanleg van een (klimaat)installatie te verifiëren en vast te leggen dat het materiaal, de systemen en bedrijfsmiddelen voldoen aan alle ontwerpspecificaties.
Daarbij is controleren of de aanleg vakkundig geschiedt essentieel. Klopt het opgeleverde met de specificaties? Daarvoor vinden er inspecties, controles en tests plaats. Commissioning is zo dus een complex gebeuren waarbij veel verschillende partijen zijn betrokken en het essentieel is dat alle schakels juist zijn.
Commissioning dé basis voor optimaal beheer
Commissioning vindt dus plaats tussen het ontwerp van een installatie en het gebruik ervan. Het commissioningteam gaat met de ontwerpgegevens aan de slag. De informatie die tijdens het ontwerp naar bovenkomt wordt tijdens de aanleg aangevuld met gegevens ter plaatse. Voor de beheerder van de installatie vormen deze gegevens de basis om een onderhoudssysteem op te zetten.
Het is belangrijk dat deze schakel tussen ontwerp en het gebruik volledig en gestructureerd is. Is het dat niet? Dan kan onderhoud, ongeacht de visie, het systeem of de inzet van de (klimaat)installatie nooit optimaal zijn. Zeker als de bouwfase al is gestart terwijl het ontwerp van de klimaatinstallatie nog onvolledig is.
Effectieve en efficiënte commissioning
Een goed gestroomlijnde commissioning bespaart je veel geld en tijd tijdens de aanleg, maar met name bij de ingebruikname en instand houden van de technische installatie. Bovendien leidt het tot minder uitval van de systemen en bespaar je op de operationele kosten. Daarom wil je graag zeker weten dat de juiste informatie snel op de juiste plek belandt. Pak het dus gestructureerd aan en neem pas de volgende stap als de vorige schakel correct is aangesloten.
Wel eens afgevraagd waarom bij sommige gebouwen de technische installatie na lange tijd nog niet naar verwachting functioneren?