Blog

Wat betekent de energietransitie voor mijn bedrijf?

We willen in Nederland in 2050 praktisch helemaal overgestapt zijn op energie uit duurzame bronnen. Maar wat betekent dat nou concreet voor jouw bedrijf? Een overzicht.

Het is een enorm ambitieus plan: 30 jaar compleet overschakelen van gas, olie en kolen, naar duurzame, hernieuwbare bronnen zoals zon, wind, en aardwarmte. Maar het kan. En jouw bedrijf krijgt zijn eigen mini-energietransitie.

Niets doen kan eigenlijk niet meer
Daarom krijg ik ook geregeld de vraag: “die energietransitie. Hoe ga ik daar nou slim mee om?” Helaas zijn nog niet alle duurzame technieken al volwaardig om de fossiele energie te kunnen vervangen. Bovendien hebben we met zijn allen nog flink wat problemen op te lossen, zoals de opslag van duurzame energie. Maar wat kan je alvast wél doen met je bedrijf? Dit zijn zaken waar je rekening mee moet en kunt houden bij je eigen mini-energietransitie:

Je vastgoed en de energietransitie
Als je een eigen bedrijfspand hebt, zul je de energieprestaties van je gebouw moeten verbeteren:

Je energievoorziening en de transitie

  • De energie- en warmtevoorziening gaat per regio verschillen. Zeker is dat je bedrijfspand voor 2050 van het aardgas afgaat. In Nederland gaat dat wijk voor wijk. Jouw gemeente heeft in 2021 bekend gemaakt welke wijk wanneer aan de beurt is. Samen met de stakeholders gingen ze na wat de beste oplossing is voor warmte en stroom: volledig elektrisch, op het warmtenet, warmtepompen of een combinatie?
  • Kies je voor zonnepanelen? Dan krijg je te maken met pieken in je energie. Die energie kun je terug leveren aan het elektriciteitsnetwerk, maar misschien wil je ook tijdelijk je eigen energie opslaan.
  • Wil je ander gas dan aardgas? Waterstofgas en biogas zijn alternatieven voor aardgas. De Quickscan Duurzame Energie van het RVO geeft je inzicht van je huidige mogelijkheden en terugverdientijden.
  • Gebruik je restwarmte. Draait jouw bedrijf productie? Dan komt er vaak restwarmte vrij. Die kan je gebruiken voor de verwarming van je andere gebouwen. Kijk eens in de ‘Verkenning restwarmtebenutting’ van RVO. Je kunt natuurlijk ook restwarmte voorkomen

Wil je er eens over sparren?
Mail me voor een vrijblijvend strategisch gesprek.

Deel dit artikel

LinkedIn
Facebook
Twitter
WhatsApp